Investeringen in fietsveiligheid en jongerenvoorzieningen
Lansingerland – Tijdens de recente raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Lansingerland belangrijke investeringen goedgekeurd, die onder meer de veiligheid bij de metrostations en de leefomgeving van jongeren in de regio verbeteren. De goedgekeurde investeringen zijn opgenomen in het Meerjarig Investeringsplan (MIP) voor 2025 en behelzen twee grote projecten: de aanleg van zelfservice fietsenstallingen en de bouw van een pumptrackbaan voor jongeren.
Het probleem van fietsendiefstal bij metrostations in Lansingerland is de afgelopen jaren fors toegenomen. Om dit probleem tegen te gaan, heeft Lansingerland besloten te investeren in zelfservice fietsenstallingen bij de metrostations Berkel Westpolder en Rodenrijs. In tegenstelling tot de veel duurdere bemande fietsenstallingen, biedt deze oplossing een betaalbaar alternatief. De stalling is voorzien van toegangspoorten, die het voor fietseigenaren gemakkelijker maken om hun fiets veilig te stallen. Voor de realisatie van deze stalling is een investeringsbedrag van 348.000 euro vastgesteld. De gemeente Lansingerland verwacht hiervoor een subsidie van vijftig procent van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dat betekent dat de gemeentelijke bijdrage uiteindelijk 174.000 euro bedraagt. De stalling wordt geïnstalleerd om het aantal fietsendiefstallen bij metrostations te verminderen en zo de veiligheid voor fietsers te verhogen.
Pumptrackbaan voor jongeren
Naast de investering in fietsenstallingen, heeft de gemeenteraad ook een belangrijke stap gezet om de wensen van jongeren te vervullen. Uit de Catch Up-bijeenkomsten van 2023 en 2024 bleek dat jongeren behoefte hebben aan meer recreatieve voorzieningen, waaronder een centrale ontmoetingsplek. De jongeren zelf hebben zich actief ingezet voor dit project door meer dan vierhonderd handtekeningen in te zamelen, die ze eerder overhandigden aan de voorzitter van de Commissie Samenleving. In reactie hierop heeft de raad besloten om een pumptrackbaan aan te leggen. Dit type baan biedt jongeren de mogelijkheid om te fietsen en andere kleine voertuigen te gebruiken op een speciaal ontworpen circuit.
De raad heeft met deze investering gehoor gegeven aan de stem van de jeugd en daarmee een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de sociale cohesie in de regio. De totale kosten voor de aanleg van de pumptrackbaan bedragen 175.000 euro, waarvan 100.000 euro wordt gedekt door de gemeente en de resterende 75.000 euro wordt gefinancierd uit bestaande budgetten waaronder het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). De aanleg van de pumptrackbaan sluit aan bij de bredere ambitie van de gemeente Lansingerland om jongeren meer betrokken te maken bij hun leefomgeving en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde en sociale gewoonten.
Financiën
De goedkeuring van deze amendementen zorgt ervoor dat het Meerjarig Investeringsplan (MIP) voor 2025 wordt aangepast om de investeringen in zowel de zelfservice fietsenstallingen als de pumptrackbaan op te nemen. Het totale investeringsbedrag voor Lansingerland in 2025 is vastgesteld op 32.191.987 euro, waarvan 8.718.390 euro specifiek voor 2025 beschikbaar wordt gesteld voor de goedgekeurde projecten.
De gemeente hoopt met deze nieuwe investeringen de leefbaarheid in Lansingerland verder te verbeteren en zowel de veiligheid voor fietsers als de recreatiemogelijkheden voor jongeren te vergroten. Met de toevoeging van de fietsenstallingen en de pumptrackbaan onderstreept de gemeente haar inzet om een aantrekkelijke en veilige omgeving te creëren voor zowel jong, als oud.