WIJ Lansingerland voorziet snelle woningbouw Bleizo-west

De gemeenteraadsfractie is blij verrast met de passage uit het afgesloten Hoofdlijnenakkoord  voor de vorming van het nieuwe kabinet als het gaat om de realisatie van woningbouw op Bleizo-west. Het hoofdlijnenakkoord zegt: ‘in nieuw te bestemmen gebieden gaat woningbouw, in geval van concurrentie om grond, boven windmolens’.

WIJ Lansingerland steunt, evenals bijna alle gemeenteraadsfracties, het ontwikkelperspectief Bleizo-west om op deze locatie 4000 tot 6000 woningen te realiseren. Deze woningbouw kan helpen om de wooncrisis in onze regio maar zeker ook in Lansingerland op te lossen. WIJ-gemeenteraadslid Jan Jumelet: ‘ Veel van onze inwoners, en mn. jongeren en starters, die een betaalbare woning zoeken kunnen gewoonweg niet terecht in onze gemeente. Dat is triest en zeer zorgwekkend. We moeten alles op alles blijven zetten om ook deze inwoners een woning te bieden. Bleizo-west is een ongekende kans’.

Momenteel houdt de provincie Zuid Holland de ontwikkeling van Bleizo-west als woninglocatie tegen. De gemeentes Lansingerland en Zoetermeer hebben al enige tijd geleden een mooi plan ‘het ontwikkelperspectief’ gepresenteerd voor deze bouwlocatie dat op een unieke wijze wordt ontsloten met het NS-station Lansingerland-Zoetermeer. Echter wil de provincie deze grote locatie gebruiken om windmolens te plaatsen en blokkeert daarmee de nodige woningbouw. ‘Het plaatsen van windmolens op Bleizo-west, in de Rottezoom of in de Noordpolder is om technische en maatschappelijke redenen niet mogelijk. De provincie blijft maar doorduwen ondanks eerdere onderzoeksuitkomsten, concludeert Mark Bik, gemeenteraadslid WIJ Lansingerland. Het lijkt zo langzamerhand een bestuurlijke strijd die de Provincie aan gaat met Lansingerland, onbegrijpelijk en waarom gezien de woningnood. Ook afgelopen week is de fractie WIJ Lansingerland wederom onaangenaam verrast door een eenzijdig zeer vergaand besluit van de Provincie Zuid-Holland om de regie over de bouw van een windmolens over te pakken van de gemeente lansingerland.

De fractie WIJ Lansingerland heeft de hoop voor de realisatie van woningbouw op Bleizo-west gevestigd op het nieuwe kabinet op basis van hetgeen staat in het afgesloten hoofdlijnenakkoord, woningbouw boven windmolens.