Geen windturbines aan de Kruisweg

Al jarenlang is er discussie tussen de gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland over plaatsing van windturbines in het gebied rond het treinstation Lansingerland-Zoetermeer.

De gemeente wil dit gebied voor woningbouw bestemmen en daar passen dan geen windturbines in. De provincie lijkt inmiddels tot hetzelfde inzicht gekomen te zijn, maar heeft nu haar oog op  Kruisweg laten vallen als locatie voor vijftien Megawatt aan windenergie. Dat was aanleiding voor RTV-Lansingerland om hierover de mening te vragen van Paul Dietz, de voorzitter van de buurtvereniging van de Kruisweg en van gemeenteraadslid Bianca Boonstra van WIJ Lansingerland.

Paul Dietz: “Wij zijn al acht jaar betrokken. Iedere keer zijn er weer andere argumenten. Nu op het laatst neemt de provincie min of meer het heft in handen en vergeet en passant ook nog ons erin te betrekken.” Ook Boonstra vindt het, vriendelijk gezegd, niet netjes zoals de provincie handelt.

Dietz: “Het is het laatste stukje open gebleven gebied hier. Het moet groen blijven en daar passen geen windmolens bij.” Boonstra sluit zich hierbij aan: “Ik vind dat die windmolens er niet moeten komen. Het moet groen blijven. Dat is beter voor iedereen.”

In 2012 is er een rode lijst van bedreigde buurtschappen gepubliceerd. De opsteller van de lijst telde destijds dertien bedreigingen voor Kruisweg, waardoor het het meest bedreigde buurtschap van Nederland was. Alle reden dus om Kruisweg te ontzien en de windturbines ergens anders neer te zetten.