Raadsleden onder indruk van belevingswoning.

Een scootmobiel die in de brand vliegt en waarna binnen twee minuten de gang vol met giftige gassen staat of een telefoon opladen onder een kussen met brand tot gevolg. In het speciaal ingerichte “Het brand komt bij je thuis huis” aan de Wilhelminasingel 17 in Berkel en Rodenrijs kunnen inwoners zien en ervaren wat brand voor impact heeft.

Afgelopen week brachten de raadsleden Mark Bik (Wij Lansingerland), Terry Duivesteijn (Leefbaar 3B) en Job Halkes (CDA Lansingerland) een bezoek. Door wijkbrandweerman Jeffrey Molenaar werden zij rondgeleid door de woning. Daarbij vertelde hij dat ook in Lansingerland hij regelmatig op gevaarlijke situaties stuit, zoals het door koppelen van stekkerdozen of ladende scootmobiels die vluchtroutes blokkeren.

De raadsleden waren onder de indruk van de demonstratie en de informatie die werd geboden. “Bij ons thuis slingeren de huissleutels vaak rond: in een jaszak, tas, in de deur of op tafel. We hebben geprobeerd in deze demonstratiewoning om onder tijdsdruk en special effects snel de deur open te krijgen, maar dat valt zeker niet mee”, aldus Duivesteijn. Bik werd aan het denken gezet over zijn thuissituatie. “Met al deze informatie ga ik nog een kritisch kijken hoe wij het beter kunnen doen.” Halkes dacht meteen aan zijn zoon. “Die wil ook nog wel eens met apparatuur op bed gaan zitten. Ik denk dat een bezoekje hier goed laat zien wat de gevolgen kunnen zijn.”

Sinds augustus is de wijkbrandweerman actief in Lansingerland en deze brandwoning laat goed de meerwaarde zien, aldus de drie raadsleden. Volgens de wijkbrandweerman hebben al honderden Lansingerlanders de belevingswoning bezocht.
De woning is nog te bezoeken tot en met 23 december en is open op woensdag en donderdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.