Verkoop Eneco aandelen

Wat vinden WIJ ervan?

WIJ zijn van mening dat wij als gemeente niet moeten speculeren met gemeenschapsgeld. Door aandelen te houden in een commercieel bedrijf als Eneco na splitsing is dit dus het geval. Voor een gemeente is veel te zeggen voor energiezekerheid en het beheer van de kabels is daarin essentieel. Dit blijft bij Stedin waarin de gemeente blijft deelnemen. De stroom, die wellicht bij een andere leverancier veel duurzamer is, kan zelf uitgekozen worden door de consument. Hierin moet je als gemeente helemaal geen deel willen hebben. Nogmaals dit heeft een té speculatief karakter.

Daarnaast vinden WIJ dit een uitgelezen kans om onze schuldpositie substantieel te verminderen. Op korte termijn geeft dit afhankelijk van de opbrengst van de verkoop een grote klapper en kan het wellicht wat kosten omdat de hoge dividenden wegvallen, maar voor de lange termijn en de nalatenschap aan de volgende generatie is het wel een uitstekende keuze om te maken.

Welke zeggenschap hadden wij bij Eneco? Wanneer lieten wij van ons horen? Is het beleid wel zo duurzaam? En waarom zou een nieuwe eigenaar dit beleid aanpassen?

Van een wellicht ‘wassen neus’ invloed op het duurzame beleid van Eneco naar een daadwerkelijk financieel duurzame situatie in onze gemeente Lansingerland. Daarom zijn WIJ vóór verkoop van de aandelen Eneco.